advertentie

Dit forum is niet langer actief. Voor vragen kun je voortaan terecht in de Vraag & Antwoord-rubriek van PCMweb.nl

 
Oud 12 June 2008, 22:09   #1
RiP
Just Joined!
 
Geregistreerd: 29 May 2008
Berichten: 21
Standaard Partities en RAID-0/1

Binnenkort ontvang ik mijn nieuwe PC met tweemaal een HD van 1 TB en Vista Home Premium 64bit. Ik wil de schijven met Matrix-RAID onderverdelen in onderstaande partities.

Schijf - Grootte - Bestandssysteem - HD1 (1TB) - HD2 (1TB) - RAID
C - 200GB - NTFS - Vista & software - Vista & software - 0
D - 700GB - NTFS - Data - Data - 1
E - 100GB - FAT32 - Back-up Vista - Back-up Vista - 1

Data: officedocumenten, foto's, muziek, films, downloads, enzovoorts

Dit maakt een totaal aan 1,2TB aan beschikbare ruimte (200+200+700+100GB). 800GB is kopie ivm RAID-1.

Ik hoor graag of iemand ervaring heeft met de toegewezen grootte en onderverdeling.

Laatst gewijzigd door RiP : 13 June 2008 om 14:58
RiP is offline   Met citaat antwoorden
Oud 13 June 2008, 11:28   #2
Maxstar
ModeratorPCM Lord
 
Maxstar's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 March 2008
Locatie: @ the World Wide Web
Berichten: 4.969
Standaard

Volgende mij moeten all MB's GB's zijn
Tevens is dit niet echt een onderwerp voor in het softwarehoekje.

Verder is dit wel mogelijk, alleen is 2000GB niet een beetje overkill, tenzij je iets met HD & blu Ray gaat doen, want een BR disc neemt al gauw een GB of 25/50 in beslag...
Maxstar is offline   Met citaat antwoorden
Oud 13 June 2008, 15:03   #3
RiP
Just Joined!
 
Geregistreerd: 29 May 2008
Berichten: 21
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Maxstar Bekijk bericht
Volgende mij moeten all MB's GB's zijn
Hmmmm..... inmiddels aangepast.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Maxstar Bekijk bericht
Verder is dit wel mogelijk, alleen is 2000GB niet een beetje overkill, tenzij je iets met HD & blu Ray gaat doen, want een BR disc neemt al gauw een GB of 25/50 in beslag...
Door de RAID-1 opstelling (binnen Matrix-RAID) heb ik totaal 1,2 TB ter beschikking, waarvan 700GB voor data. Lijkt erg veel, maar ben nu verzekerd van genoeg ruimte voor de toekomst (met BR). Bovendien zijn de Samsungs F1 1TB heel snel en niet duur, en om daar dan op te besparen.
RiP is offline   Met citaat antwoorden
Oud 13 June 2008, 15:05   #4
Maxstar
ModeratorPCM Lord
 
Maxstar's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 March 2008
Locatie: @ the World Wide Web
Berichten: 4.969
Standaard

Inderdaad zijn deze schijven niet duur..
Wat zijn trouwens de systeemspecs van je nieuwe PC..
Maxstar is offline   Met citaat antwoorden
Oud 13 June 2008, 15:34   #5
RiP
Just Joined!
 
Geregistreerd: 29 May 2008
Berichten: 21
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Maxstar Bekijk bericht
Inderdaad zijn deze schijven niet duur..
Wat zijn trouwens de systeemspecs van je nieuwe PC..
Intel Core 2 Duo E8400 3.00GHz 1333 6MB Box
Asus Maximus Formula iX38, SATA2 RAID, GLAN
Asus Videokaart PCI-e Radeon HD3870 Top 512MB 2xDVI/HDCP
Cooler Master Big Tower Stacker 810 ATX No PSU (zilver)
Cooler Master Powersupply Realpower Pro 700W Modular
Corsair 2x2GB DDR2 PC8500 CL5.0 DHX Dominator
NEC DVD-/+/RAM AD-7191S 20x/20x/12x LS Bulk (zwart)
NEC DVD-/+/RAM AD-7200S 20x/20x/12x Bulk (zwart)
Samsung 1TB SATA300 32MB, HD103UJ, 2 stuks
Microsoft Windows Vista Home Premium SP1 NL 64b

Ik heb nu nog gekozen voor een 'eenvoudige' ATI Radeon 3870. Dit jaar zal de 4870 op de markt komen en dan met een X2 is de PC pas echt af.
RiP is offline   Met citaat antwoorden
Oud 15 June 2008, 15:50   #6
RiP
Just Joined!
 
Geregistreerd: 29 May 2008
Berichten: 21
Standaard

Heeft iemand nog opmerkingen over de verdeling en het aantal GB's per partitie?
RiP is offline   Met citaat antwoorden
Oud 20 June 2008, 21:02   #7
RiP
Just Joined!
 
Geregistreerd: 29 May 2008
Berichten: 21
Standaard

Herhaalde oproep:

Heeft iemand nog opmerkingen over het aantal GB's in deze partities en RAID-opstelling?

Ik wil zondag namelijk beginnen met de installatie!
RiP is offline   Met citaat antwoorden
Oud 21 June 2008, 00:56   #8
eNdEmiOn
PCM Lord
 
eNdEmiOn's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 29 April 2008
Berichten: 2.846
Standaard

Matrix raid virtueel verschillende raid array's op een beperkt aantal disks. Ik zet het er maar ff bij.

Dus je wilt een 200GB raid 0 array maken. En een 800GB/overige GB's raid 1 array? In totaal zit je dan trouwens op 1800 GB.

Lijkt me opzich geen verkeerde indeling. Het lijkt me wel handig om een iets andere partitionering toe te passen. Ofwel maak er zoiets van bv:

Array 1 - Raid 0 200GB
C: 30GB voor windows en programma's.
D: 170GB voor games.

Array 2 - Raid 1 800GB (1600 fysiek)
E: 150GB downloads ed.
F: 500GB voor permanente data opslag.
G: 150GB voor die zaken waar je fat32 voor nodig hebt.
(Norton ghost werkt ook gewoon met ntfs)
__________________
Never Lie! Not even a little white lie, that's where it all starts.
By the way, happy endings preferred.
eNdEmiOn is offline   Met citaat antwoorden
Oud 21 June 2008, 08:25   #9
RiP
Just Joined!
 
Geregistreerd: 29 May 2008
Berichten: 21
Standaard

Dank voor je reactie!

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door eNdEmiOn Bekijk bericht
Dus je wilt een 200GB raid 0 array maken. En een 800GB/overige GB's raid 1 array? In totaal zit je dan trouwens op 1800 GB.
Volgens mij zit ik wel aan de 1,2 TB. Bij RAID-1 maakt hij een mirror, dus die HD-ruimte kan ik maar voor de helft benutten. Effectief heb ik dus 2x200+100+700 GB ter beschikking. Toch?

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door eNdEmiOn Bekijk bericht
Array 1 - Raid 0 200GB
C: 30GB voor windows en programma's.
D: 170GB voor games.

Array 2 - Raid 1 800GB (1600 fysiek)
E: 150GB downloads ed.
F: 500GB voor permanente data opslag.
G: 150GB voor die zaken waar je fat32 voor nodig hebt.
(Norton ghost werkt ook gewoon met ntfs)
Wil je zeggen dat ik voor een back-up van Vista ook NTFS dien te of kan gebruiken? Begreep dat het beter is om FAT32 te gebruiken voor back-ups.

Ik wil overigens geen aparte E en F partitie maken. Downloads en permanente data-opslag komen namelijk bij mij redelijk overeen. Of zijn er andere voordelen om toch te splitsen?
RiP is offline   Met citaat antwoorden
Oud 24 June 2008, 09:12   #10
analog_
PCM Guru
 
analog_'s schermafbeelding
 
Geregistreerd: 1 June 2006
Berichten: 490
Standaard

Partities zijn pass? Je krijgt achteraf zowieso problemen als blijkt dat je toch een beetje verkeerd hebt lopen inschatten en dan moet je met data tussen partities gaan emmeren. Tegenwoordig dump ik alles op ??n partitie, als het dan fout gaat haal je er een livecd of recovery programma bij en opgelost.

Ik zou dus gewoon array 0 en 1 uit ??n grote partitie laten bestaan. Keep It Stupid Simple
__________________
Geeksex:Mag mijn patchkabel in jouw patchpanel ?
analog_ is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord


Discussietools
Weergave

Regels voor berichten
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 16:19.



Powered by vBulletin Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Nederlandse vBulletin-vertaling door Alacer beschikbaar gesteld door Applinet.