advertentie

Dit forum is niet langer actief. Voor vragen kun je voortaan terecht in de Vraag & Antwoord-rubriek van PCMweb.nl

 
Oud 9 March 2011, 11:01   #1
heerh1
PCM Newbie
 
Geregistreerd: 24 April 2008
Berichten: 68
Standaard SSD en AHCI

Onderhand ga ik W7 64 Bits installeren op een SSD.
Nu lees ik dat je beter AHCI opzet voor je W7 installeert om een betere performance te krijgen.

Dit wil ik nu wel doen voor die W7 installatie maar na die installatie heb ik de extra AHCI functies niet
Nodig voor de andere harddisk die aan de controller gaan hangen.
Die sata disk komen gewoon in IDE mode.

Gaan die andere disks nog behoorlijk werken, aangezien W7 op de SSD AHCI is ge?nstalleerd en die achteraf
Draaien in IDE mode of is het beter om gewoon alle disks in AHCI moede te zetten ?

De huidige Bios instellingen staan nu:

Sata Raid / AHCI mode is Disabled of moet het op AHCI staan ?

Onboard Sata / IDE CTRL mode
Staat nu op IDE moet deze ook op AHCI gezet worden.
heerh1 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 9 March 2011, 14:28   #2
eNdEmiOn
PCM Lord
 
eNdEmiOn's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 29 April 2008
Berichten: 2.846
Standaard

Gewoon alles op AHCI zou ik zeggen. Geloof ook niet dat je kunt kiezen van alleen de SSD in AHCI. Tenminste dit soort instellingen gelden doorgaans voor de controller niet voor individuele sata poortjes. Alleen als je meerdere sata controllers op je mobo hebt is het soms wel mogelijk de een op AHCI te laten lopen en de ander niet maar dan moet je wel nagaan welke poortjes bij welke controller horen.
__________________
Never Lie! Not even a little white lie, that's where it all starts.
By the way, happy endings preferred.
eNdEmiOn is offline   Met citaat antwoorden
Oud 9 March 2011, 21:27   #3
bee_c4
PCM Lord
 
bee_c4's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 5 December 2006
Locatie: -
Berichten: 1.124
Standaard

geld dit ook voor normale schijven?
ik heb een wd caviar black en niet echt tevreden over preformance (rond de 60ms/s)
staat als het goed is nu in sata-IDE mode , omzetten naar ahci gaf problemen(op mn vorige mobo althans)
__________________
vind mij @ tweakers.net
bee_c4 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 9 March 2011, 22:23   #4
eNdEmiOn
PCM Lord
 
eNdEmiOn's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 29 April 2008
Berichten: 2.846
Standaard

Normale schijven?

Ik betwijfel betere performance met AHCI (bandbreedte verzadigd?, nooit gedefragmenteerd?). Grootste voordeel is de hot swappable mogelijkheid. Vooral handig als je esata gebruikt.
Verder zijn er wel wat issues met bepaalde AMD chipsets en NCQ (wat ook best een nutteloze feature is voor desktops).
__________________
Never Lie! Not even a little white lie, that's where it all starts.
By the way, happy endings preferred.
eNdEmiOn is offline   Met citaat antwoorden
Oud 10 March 2011, 07:23   #5
bee_c4
PCM Lord
 
bee_c4's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 5 December 2006
Locatie: -
Berichten: 1.124
Standaard

t is al een tijdje gelden dat ik er echt naar om heb gekeken,
wel heb ik recent een benchmark gedraaid, kopieren in windows is ook niet echt snel te noemen.

verder heb ik ondertussen 3 mobo' s gebruikt icm de schijf,
1 ati chipset(intel) 1 nvidia chipset(amd) en nu weer een amd chipset.(amd)

de schijfgroote is 500GB, is niet geformateerd.

ik zal thuis nog eens aandachtig naar de situatie kijken.
__________________
vind mij @ tweakers.net
bee_c4 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 13 March 2011, 15:46   #6
bee_c4
PCM Lord
 
bee_c4's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 5 December 2006
Locatie: -
Berichten: 1.124
Standaard

heb als 1e met een benchmark gedraaid (atto bench32)
in bios stond de ide mode aan.



Uploaded with ImageShack.us



daaarna een reboot gedaan,
in ahci modus gezet.
spontane reboot van windows, waneer ik probeer te booten.

blijkbaar vind me windows het niet fijn om in ahci modus te draaien....

in het bios zag ik ook een "enable writebusmaster ide" (ofzo, weet niet precies meer)

ik zou niet weten hoe ik windows onder ahci modus aan de praat ga krijgen,
weet een van jullie dat misschien?
__________________
vind mij @ tweakers.net
bee_c4 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 13 March 2011, 19:35   #7
eNdEmiOn
PCM Lord
 
eNdEmiOn's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 29 April 2008
Berichten: 2.846
Standaard

Je kunt niet zomaar achteraf AHCI aanzetten. Dit is iets wat je kiest bij de installatie. Hooguit dat je dmv een repair install de zaak aan de praat krijgt als je achteraf AHCI aan zet.
__________________
Never Lie! Not even a little white lie, that's where it all starts.
By the way, happy endings preferred.
eNdEmiOn is offline   Met citaat antwoorden
Oud 13 March 2011, 20:15   #8
bee_c4
PCM Lord
 
bee_c4's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 5 December 2006
Locatie: -
Berichten: 1.124
Standaard

dat weet ik dan voor de volgende keer:
als ik een schone instalatie doe->ahci modus

wat ik ook raar vind is dat volgens de benchmark ik sneller kan schrijven dan lezen.
__________________
vind mij @ tweakers.net

Laatst gewijzigd door bee_c4 : 13 March 2011 om 20:18
bee_c4 is offline   Met citaat antwoorden
Oud 14 March 2011, 00:19   #9
eNdEmiOn
PCM Lord
 
eNdEmiOn's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 29 April 2008
Berichten: 2.846
Standaard

Ik krijg vreemd genoeg ook hogere write cijfers dan lees cijfers.
__________________
Never Lie! Not even a little white lie, that's where it all starts.
By the way, happy endings preferred.
eNdEmiOn is offline   Met citaat antwoorden
Oud 14 March 2011, 05:53   #10
bee_c4
PCM Lord
 
bee_c4's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 5 December 2006
Locatie: -
Berichten: 1.124
Standaard

tjonge, dat zijn nog eens snelheden edminnon,
heb je raid? ssd?
ik vermoed zelf riad
__________________
vind mij @ tweakers.net
bee_c4 is offline   Met citaat antwoorden
Antwoord


Discussietools
Weergave

Regels voor berichten
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 01:50.



Powered by vBulletin Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Nederlandse vBulletin-vertaling door Alacer beschikbaar gesteld door Applinet.